OL-medaljehåb i BMX kåret som Årets Sportsnavn

Aftenens sportsfest endte med et helt BMX-tema, og det satte også præg på underholdningen for de 350 gæster.

Sportsfejring 2018 stod i de tohjuledes tegn. Ikke mindre end to priser gik til BMX-sporten, mens nyeste skud på Wall of fame ligeledes blev en tidligere BMX-rytter.

Det regner med hæder ned over BMX-sporten i Randers. Flere af hæderspriserne ved dette års Sportsfejring stod nemlig i BMX-sportens tegn.

Efter et begivenhedsrigt år for 24-årige Simone Tetsche Christensen fra Randers BMX, kan hun nu bryste sig af titlen som Årets Sportsnavn. Til EM vandt hun sølv, mens hun til VM fik en 5. plads.

Det har dog ikke kun været et år med optur. Året startede med en operation i januar, som udskød den vigtige træning på cyklen til marts-måned. Alligevel formåede Simone at gøre en særdeles god figur på den internationale scene samtidig med, at hun i sommers blev tilbudt at træne fuldtid i Schweiz frem mod OL i Tokyo 2020.

"Jeg blev i sommers inviteret ned til UCI's hovedkontor i Schweiz, hvor jeg har mulighed for at træne med BMX-kørere fra hele verden," fortæller Simone Tetsche Christensen.

Dermed har Simone for en tid udskudt at tage kandidaten i medicin, mens hun i stedet sigter mod at opnå sine drømme inden for BMX-sporten. Om forventningerne til den kommende sæson fortæller hun: "I 2019 vil jeg bare gerne vinde en masse løb. Tage medaljer til de forskellige mesterskaber. I sidste sæson kom jeg ikke på podiet ved nogle World Cups, og det håber jeg på at komme i år. Ja, der er mange ting, jeg gerne vil."

Prisen er sponsoreret af Randers Amtsavis, Sparekassen Kronjylland og Randers Talent og Elite. Simone løb foruden æren afsted med 20.000 kr.

BMX i rivende udvikling

Mens alle ser på Simone med forventningsglæde til karrieren, bliver tidligere BMX-rytter Dan Jensen hædret med en plads på Wall of Fame.

Den blot 41-årige Dan Jensen har fået en plads på den prestigefyldte væg for sin karriere. Herunder ikke mindst præstationen i 1994, hvor han vandt guld ved EM. Samme år fik han desuden SIKR's Talentprisen, som stadig bliver uddelt den dag i dag. Selvom han bor i Billund, tager han stadig turen til det randrusianske for at give sine erfaringer videre til de unge kørere.

Det blev desuden begge køreres "hjemsted" Randers BMX, der løb med klubpokalen til aftenens fejring. Foreningen blev stiftet for under to år siden og har været i rivende udvikling siden da. Foreningen fik tildelt prisen for sine store ambitioner - både for eliten og bredden.

"Det er rimelig nyt med klubben. Men der er rigtig mange ildsjæle, der gør noget for BMX-sporten i Randers. Jeg glæder mig som et lille barn til, at de bliver færdig med banen. Jeg tror det bliver den bedste bane i Danmark," fortæller Simone Tetsche Christensen.

Siden 2013 har BMX-kørere haft mulighed for at køre på en bane i Romalt. I foråret bliver en ny BMX-bane indviet på Langvang. Banen kommer til at opfylde de olympiske mål, og derfor kan de lokale BMX-ryttere se frem til at træne på en bane i absolut topklasse.

Fart på udviklingen for motocross-kører

Årets komet bliver uddelt for første gang ved Sportsfejring 2018, og prisen går til en udøver med kometagtig fremgang det seneste år. En udøver, der har oplevet en sådan udvikling, er den 20-årige motocross-kører Line Dam Nielsen. I sæsonen 2018 har hun måtte kæmpe sig tilbage efter en alvorlig korsbåndsskade. Et år der trods det faktum har budt på en 10. plads til VM og 2. plads ved EM for hold.

"Jeg har altid håbet på at komme tilbage efter skaden. For et år siden havde jeg ikke regnet med at være på det niveau, som jeg er nu. Jeg havde da også en frygt for ikke at komme tilbage igen," fortæller Line Dam Nielsen, der bestemt må siges at have gjort comeback.

Line har kørt motocross siden 9 års alderen - og alle årene i Randers Motor Sport. I sommers færdiggjorde hun HTX i Randers, hvor hun kombinerede uddannelse og elitesport. Det har kunne lade sig gøre for Line takket være en aftale mellem Tradium og Team Danmark.

"Det betyder meget at modtage prisen og mærke, at det lokale er bag en. Det motiverer mig til at stå op om morgenen og udføre også det sure arbejde. Ikke mindst betyder den økonomiske gevinst meget i vores sportsgren. Det hjælper lidt på dieseludgifterne," fortæller Line Dam Nielsen om opbakningen og hvordan pengene skal bruges.

Prisen blev indstiftet af tidligere borgmester Claus Omann Jensen. Med prisen følger 10.000 kr.

Aftenens øvrige prismodtagere

Til Sportsfejring 2018 blev 10 hæderspriser uddelt samt en person kom med i det prestigefyldte Wall of fame. Her kan du se de andre prismodtagere:
 

  • Dommerprisen bliver uddelt til en dommer, der bidrager til den gode idrætsoplevelse. Sanne Schmidt Bendixsen fra Randers Cykleklub af 1910, højt værdsat løbskommisær ved masser af cykelløb hver sæson, blev tildelt prisen.
     
  • Eliterådsprisen går til en person, der enten har gjort en særlig indsats for talentudviklingen eller har oplevet en ekstraordinær fremgang i sin sport. Prisen gik til Søren Ahm fra Randers Atlet Club.
     
  • Initiativprisen går til en forening, der har gjort en særlig indsats og på den måde bidraget til en positiv udvikling. Foreningen Ju-Jitsu Bodukan blev tildelt prisen for at turde at tænke nyt - og dermed udvikle sporten. De har tillige vendt en ellers negativ medlemsudviklingen til en fremgang.
     
  • SIKR's Rejselegat går til en person, der har udført et stykke frivilligt, uegennyttigt arbejde udført i en SIKR-medlemsforening gennem mindst 10 år. Vinderen blev Claus Carlsen fra Randers Bowling Klub, der I mere end 10 år har han været formand for klubben. Han har en stor andel i at klubben er blandt landets 10 største bowlingklubber.
     
  • Ungdomspokalen tildeles en ung træner/leder i alderen 16 - 25 år, der gennem særlig høj kvalitet i trænergerningen har kunnet tiltrække og fastholde ungdomsidrætsudøvere for sin klub. Prisen blev tildelt til Ditte Rytter fra IF Alliancen, som klubbens yngste træner nogenside.
     
  • Talentprisen har været uddelt siden SIKR's 50 års jubilæum i 1951. Valdemar Astrup Jensen fra Randers Bueskyttelaug vandt prisen, der går til en person, der har markeret sig gennem sine resultater og været udtaget til landshold i sin aldersklasse. Valdemar blev i 2018 blandt andet dansk udendørs mester. I Valdemars fravær blev prisen overrakt til hans far.